72 højttalere og 6 komponister

Et to-årigt samarbejde på tværs af Danmark og Letland kulminerer med en 3D-lydinstallation i Aarhus' Botaniske Have den 21. og 22. juni. Seks kunstnere med forskellige musikalske baggrunde har sammen skabt en unik rumlig lydoplevelse blandt eksotiske planter og smuk arkitektur.

Af Sif Hellerup Madsen

De tre danske musikere Merlyn Perez-SilvaFilip Ja og Olga Szymula fra miljøerne omkring DIEM og elektroklubben WHATWHAT og de tre lettiske kunstnere Anna ĶirseToms Auniņš og Sabine Moore står bag lydinstallation Solstice study with 72 speakers by 6 composers. Kunstnerne har forskellige baggrunde indenfor techno, elektro-akustik, trance, ny-klassik, avantgarde og drone og har gennem et flerårigt samarbejde eksperimenteret på tværs af landegrænser og genrer for at kunne præsentere en fælles lydinstallation to dage i juni i Væksthusene i Botanisk Have i Aarhus. Hør kunstnernes individuelle musik på mix-tape her.

Værket tager, som titlen henviser til, udgangspunkt i traditioner, symboler og betydninger, der knyttes til midsommer. Musikerne har brugt et særligt 3D-lyddesign til Væksthusenes 72 højttalere og lagt vægt på at skabe en unik rumlig og dramaturgisk lydoplevelse i samspil med stedets planter, høje luftfugtighed og særlige arkitektur.

Projektets overordnede mål har været at støtte op om den elektroniske musiks betingelser i Aarhus med spillestedet Radar og Det Danske Kulturinstitut i Riga som initiativtagere. De danske og lettiske musikere har komponeret og spillet sammen på to eksperimenterende workshops i henholdsvis Riga og Aarhus på spillesteder, der har fokus på undergrund og nichekultur, hvilket bl.a. udmøntede sig i en live-koncert på spillestedet Radar i maj. Hele koncerten kan høres her. Og efterfølgende har gruppen spillet på den anderkendte lettiske lydfestival Skaņu Mežs.

Projektet er skabt i et samarbejde mellem det aarhusianske spillested Radar, CAVI, Væksthusene, Aarhus Universitet, Det Danske Kulturinstitut i Riga og Aarhus 2017.

Solstice study with 72 speakers by 6 composers.
Væksthusene og Botanisk Have, Aarhus.
Den 21. og 22. juni kl. 20.00 - 22.00.
Læs mere her.