Apartment House opfører værk af den kontroversielle minimalist Julius Eastman

Der er euforisk minimalisme på programmet den 7. oktober på Mayhem i København, når det britiske ensemble Apartment House performer det sjældent hørte minimalistiske hovedværk 'Feminine' af den amerikanske komponist Julius Eastman for første gang i Danmark. Aftenen byder også på soloværker for henholdsvis violin og triangel af komponist-ikonerne Philip Glass og Alvin Lucier.

Af Marie Blachmann og Sif Hellerup Madsen

Julius Eastman (1940-90) var i sit 49-årige liv en gådefuld hovedfigur indenfor amerikansk minimalisme. Han var som homoseksuel en outsider i den amerikanske kunstmusik, og så endte han med at leve hjemløs i New York. Hans egne værker oplever i øjeblikket en overvældende ny opmærksomhed til trods for, at han tidligere mest var efterspurgt som vokalist og pianist i samarbejder med centrale musikere og komponister som Pierre Boulez, Arthur Russell og Meredith Monk.

Julius Eastman var som komponist både kontroversiel og konfronterende med sin serie af ’nigger-værker’ – Nigger Faggot (1978), Evil Nigger (1979) og Crazy Nigger (1980) – og er mere end én gang blevet taget af plakaten efter protester. Blandt andet derfor forblev Eastman en perifer og obskur komponist, indtil en række af hans værker for første gang blev indspillet og udgivet i 2005 under titlen Unjust Malaise af pladeselskabet New World Records.

Interessen for Eastmans musik har siden været stødt stigende også uden for USA, men med opførelsen af 'Femenine' er det er første gang, at Eastmans værker er på programmet i Danmark.

Should we say euphoria? 

'Femenine' fra 1974 er et af Eastmans få værker for kammerensemble, og igennem lidt over en time indhylles lytteren i et insisterende og opløftende musikalsk univers, hvor Eastmans egen opfindelse – de mekaniserede bjælder, som er værkets anker – holder en stabil puls. Værket er dybt originalt og på den måde i tæt familie med Terry Rileys 'In C'.

Komponist Mary Jane Leach fortæller om Eastmans process med værket: »Eastman’s stated aim with Femenine was to please listeners, saying of the piece that ‘the end sounds like the angels opening up heaven . . . should we say euphoria?’«.

Eastman har hverken opvist en fuld performance af værket, eller skrevet det ned, så Apartment House har som alle, der vil opføre værket, derfor rekonstrueret det efter minder, beskrivelser og egen tilvirkning.

Hør også Philip Glass og Alvin Lucier

Det internationalt anerkendte britiske ensemble Apartment House har brugt mere end 20 år på at promovere avantgarde-kompositioner. De har før opført 'Femenine' på the London Festival of Contemporary Music og på dette års Ultima Festival i Oslo. Apartment House blev stiftet i 1995 af cellisten Anton Lukoszevieze. Under hans ledelse er ensemblet blevet en vigtig eksponent for avantgarde- og eksperimentel musik fra hele verden, og Apartment House har uropført værker af en række en tidens største komponister – herunder Christian Wolff, Luc Ferrari, Helmut Oehring og Richard Ayres.

Foruden Eastmans værk opføres soloværker for henholdsvis violin og triangel af de to samtidige komponister Philip Glass og Alvin Lucier, der er hovedskikkelser i den amerikanske kanon af minimalistisk og eksperimenterende musik, som Julius Eastman først nu er ved at blive indlemmet i.

Program 7. oktober 2017

Philip Glass: Strung out (1969) fremføres af Johannes Søe Hansen.
Alvin Lucier: Silver streetcar for the orchestra (1988) fremføres af Ying-Hsueh Chen.
Julius Eastman: Femenine (1974) fremføres af Apartment House.

Apartment House: Feminine
Lørdag d. 7. oktober
Dørene åbner kl. 20:00 
Koncerterne starter kl. 21:00   
Mayhem, Ragnhildgade 1, København Ø
Entré: 100 kr/ Billetto
Læs mere her 

----------------------

Foto øverst: pressefoto.