Billedkunstnerne skal også kunne høres

ilyd udstiller lydværker – men kun i den virtuelle verden. Det hele foregår på deres hjemmeside, hvor kunstnere inviteres til at udstille deres billedkunstværker i lyd. Nu er de klar med et nyt værk for december måned.

Af Ditte Marie Berg

ilyd er et udstillingsrum, der skal høres. Et virtuelt sted, hvor billedkunstnere inviteres til at udstille værker i lyd, og hvor udstillingen skifter hver eneste måned. December måned byder på billedkunstner Maj Bjørnholdt Kjærsigs When there are tears in my eyes everything mirrors.

Tårernes spejbilleder

Et månedsskift betyder ny kunst på det virtuelle udstillingssted www.ilyd.nu: I december kan du opleve When there are tears in my eyes everything mirrors, som er skabt af billedkunstner Maj Bjørnholdt Kjærsig. Værket er et improviseret lydværk, som indeholder lyde fra Korg Synth og Theremin, og hun fortæller følgende om sin inspiration:

>>Jeg ville inspireres af det, jeg hørte og gik derfor i gang med at spille. Jeg vidste ikke, hvad resultatet ville blive, men kun at det var interessant at bruge effekter som echo, delay og loops til at manipulere lyden af Korg og Theremin.

Tiden skulle gå, imens jeg bevægede mig ud på en tur. Her kiggede jeg mig omkring. Jeg fandt veje, der var velkendte, såvel som veje, der var ukendte. Det var nu tilladt at lade sig blive væk, og idet jeg bevægede mig, blev jeg samtidig bevæget. Tårerne i mine øjne fik alt til at ligne spejlbilleder.<<

Maj Bjørnholdt Kjærsig (f. 1988) arbejder med lyd, performance, installation, skulptur, tryk, scanninger og video. Hun bor og arbejder i København og er medlem af lydsamarbejdet Duo Demona. Kjærsig er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2016.


Maj Bjørnholdt Kjærsig og Nour Fog i en performance som Duo Demona.

Lyden som formmateriale på www

ilyd er et nytænkende koncept, som undersøger, hvordan en billedkunstnerisk praksis kan tage form med lyden som materiale. Det virtuelle udstillingsrum undersøger, hvordan lyd – modsat et billede – flytter fokus fra øjet til øret, og afstanden mellem lytteren og kunstneren formindskes. Af samme årsag inviterer ilyd udelukkende billedkunstnere til at udstille, og betingelsen er, at kunstnerne producerer et helt nyt værk til formatet.

Hjemmesiden fungerer på den måde som et fysisk udstillingssted med udstillinger, der bliver installeret og taget ned igen. Udstillingerne er månedlige og indeholder intet visuelt materiale. Lyden får lov at stå for sig selv.

ilyd kurateres af Emilie Kjær og Dyveke Bredsdorff. Emilie Kjær er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i 2014 i København og arbejder primært indenfor fotografi og arkitektur. Dyveke Bredsdorff er studerende på The Slade School of Fine Art på kandidaten Fine Art Media i London. Hun arbejder med skulptur, tryk, video og tekst.

Maj Bjørnholdt Kjærsig: 'When there are tears in my eyes everything mirrors'
Den 1. - 31. december 2016 på www.ilyd.nu