Cæcilie Trier kuraterer musik på Slow

Glyptoteket og G((o))ng Tomorrow Festival slår den 14. september dørene op for sæsonens første Slow. Cellist, sanger og komponist Cæcilie Trier (CTM) er inviteret til at sammensætte musikprogrammet, og hun kan ikke forestille sig et bedre sted at præsentere torsdagens koncerter.

Af Sif Hellerup Madsen

»Jeg sagde straks ja, jeg synes, det var en gave at få lov til at invitere folk til at optræde på Glyptoteket. Jeg har ikke prøvet sådan at programsætte en række koncerter før. Det er svært at begrænse sig, det er det eneste problem, der er hundrede kunstnere, jeg gerne ville have med, men det er der jo desværre ikke plads til i sammenhængen«, fortæller Cæcilie Trier om opgaven som kurator af musikprogrammet på den kommende række af Slow-arrangementer.

»Allerede da jeg var barn, syntes jeg, det var virkelig dejligt at komme på Glyptoteket. Min far var dengang med til at afholde Promenade-koncerter i Glyptotekets Festsal. Det var gratis-koncerter, der foregik hver søndag i vinterhalvåret, og som var meget velbesøgte. Jeg var med for det meste, enten hørte jeg koncerten, eller også fik jeg en taburet, og så kunne jeg sidde og tegne et sted i antiksamlingen.

Jeg kan huske, at jeg en gang sad og kedede mine knogler i grus under koncerterne spærret inde på en af stolerækkerne, mens der sad oldgamle mennesker helt stille på scenen - for en 7-årig er alle over 30 år jo vildt gamle - som spillede barokmusik i halvcirkler. Jeg troede godt, man kunne dø af at sidde der i en HEL time, som koncerterne varede. Det er sjovt nok et varmt og dejligt minde nu, og det er alle de søndage på Glyptoteket.«

Hvilken musik kommer vi til at opleve på Glyptoteket den 14. september? 

»Brynje vil spille et værk i Palmehaven, som de har skrevet til lejligheden. August Rosenbaum spiller en koncert for præpareret klaver i Festsalen, og derefter vil Coco O. og August spille på balkonen. Det er vel nogle af de smukkeste rum, der findes i København, jeg kan nærmest ikke forestille mig noget bedre sted at høre de tre koncerter.

Kunstnerne blevet bedt om på en eller anden måde at forholde sig til Slows tema 'passion'. Brynje har fået tilsendt en del af brygger Jakobsens breve, som jeg tror, de har skrevet ind i deres komposition. Der er en omfattende brevsamling, som Glyptotekets superengagerede arkivar, Claus Grønne, har hjulpet med at finde frem.«

Hvordan forholder du dig til Glyptoteket som ’sted’ når du kuraterer? Dets sale, historie og kunst? 

»Jeg har tænkt på koncerterne, der skal foregå til Slow som sammenhængende forløb og overvejet, hvordan de forholder sig til de kunsthistoriske referencer i de forskellige sale og samlinger, og akustikken naturligvis, som er meget dominerende i mange af rummene. 

På en måde handler det om at oplyse rummene og deres indhold i kraft af optrædenerne. Så det er rummet, objekterne og huset i sig selv, der er hovedpersonerne, og som lyden og koncerterne akkompagnerer. Jeg har også tænkt på brygger Jakobsen, som skabte Glyptoteket, og hele bygningen med indhold som et gigantisk mausoleum. Hvad er det, der driver en samler og mæcen, og hvordan er forbindelsen mellem den kunsthistorie, der bliver skrevet, magten og pengene?«

Hvilken slags lyd vil du gerne præsentere på de kommende Slow-arrangementer? 

»Programmerne for de kommende aftener er ikke helt på plads, men jeg ved, det bliver nogle spektakulære optrædener! Der vil være vægt på det performative - og musikken og lyden vil være meget varieret. Måske skal der synges nogle oversatte hieroglyffer til Slow-arrangementet i november.«

Om Cæcilie Trier

Cæcilie Trier er sanger, komponist og musiker i forskellige musikalske sammenhænge - først og fremmest CTM - Triers kritikerroste hovedprojekt og derudover bl.a. Valby Vokalgruppe, Choir of young believers, CAAST og Chimes and Bells.

Om Slow

I anledning af Golden Days Festival inviterer Glyptoteket og G((o))ng Tomorrow til sæsonens første Slow torsdag 14. september kl. 17-22. Aftenens tema er den altopslugende PASSION og ser særligt nærmere på bryggeren Carl Jacobsens brændende lidenskab for kunst. Programmet står på passionerede talks, toner, særomvisninger og meget mere. Alt sammen i kunstens eget tempo: langsomt. Mød bl.a. Brynje, August Rosenbaum, Coco O., Waage Sandø, Anakreon, Christine Buhl Andersen, Vincent van Gogh, Rune Skyum og Karsten Ohrt.

Læs mere her.

------------

Foto øverst: pressefoto, Cæcilie Trier.