Esbjerg Ensemble 50 år – en vild idé blev til virkelighed

Da Esbjerg Ensemble blev dannet i 1967 var det en ret vild idé, som Ensemblechef Katrine Ganer Skaug formulerer det. Men nogle gange er det præcis de vildeste idéer, som står stærkest. Esbjerg Ensemble har gennem 50 år givet os klassisk kammermusik på højeste niveau og bragt internationalt musikliv til Vestjylland. Det fejres med en storslået jubilæumskoncert i Esbjerg på lørdag.

Af Sif Hellerup Madsen

Denne sæson byder på noget helt særligt for Esbjerg Ensemble, det er nemlig 50 år siden ensemblet blev dannet på initiativ af lokale kræfter. Esbjerg Ensemble fejrer deres jubilæum sæsonen igennem, men det særlige højdepunkt er jubilæumskoncerten den 23. september i Musikhuset i Esbjerg.

Det første kammerensemble i Danmark

Da Esbjerg Ensemble (dengang Vestjysk Kammerensemble) blev til, var det Danmarks allerførste professionelle kammerensemble. Dengang som nu opfører ensemblet klassisk kammermusik på højeste niveau først og fremmest i det sydvestjyske, men også nationalt og internationalt. Esbjerg Ensemble består pt. af 10 udtryksfulde musikere fra hele verden fordelt som blæserkvintet, strygekvartet og slagtøj.

Jubilæumsfest præsenterer ensemblet gennem tiderne

Fejringen den 23. september starter kl 16 med en koncertoptakt hvor ensemblets vigtigste samarbejdspartnere i byen er med: Elever fra Kulturskolen, børnekor og konservatoriestuderende. På programmet er Withold Lutoslawskis Six Children’s Songs, Frederik Gislinges Fanødanse og Igor Stravinskys Le Sacre du Printemps (Vårofferet).

Herefter starter jubilæumskoncerten, dagens store begivenhed, som giver et tværsnit af ensemblets repertoire gennem tiderne. Programmet begynder meget passende med en uropførelse af Poul Ruders Jubilæumsfanfare. Hvorefter henholdsvis blæserne og strygerne er i fokus med Carls Nielsens Blæserkvintet og Withold Lutoslawskis Danse Præludier. Strygerne er igen på banen i Felix B. Mendelssohns 4 stykker for strygekvartet op. 81. Men inden da er slagtøj i centrum med Per Nørgårds I Ching. Esbjerg Ensembles Christian Martinez er en af dem, som spiller Per Nørgårds værk så godt, at Nørgård kvitterede med at skrive en hel slagtøjskoncert til ham og ensemblet i taknemlighed.

Aftenen slutter af med moderne klassiker, Wayne Siegels Watercolor. Siegel har en særlig plads i programmet som Esbjerg Ensembles tidligere leder, og til ensemblets 40 års jubilæum opdaterede han Watercolors til deres besætning.

Skaber musikhistorie hvert eneste år

Esbjerg Ensemble har altid haft et nært forhold til danske komponister bl.a. på grund af den årlige workshop, hvor unge komponister får mulighed for at arbejde med ensemblet. 

Bent Sørensen, formand for Dansk Komponistforening, mener ikke, at Esbjerg Ensembles betydning for dansk musikliv kan undervurderes:”Når det gælder den allernyeste musik, har de hvert eneste år siden de blev dannet skabt den ene musikhistorie efter den anden i form af uropførelser af nogle af de vigtigste værker af danske komponister. De har lært os at komponere gennem deres workshops med unge komponister, og de har gjort os til rigtige komponister gennem deres dedikerede og overrumplende virtuose opførelser af vores musik.” (uddrag fra 50 år med internationalt musikliv i Esbjerg).

Esbjerg Ensembles jubilæumsfest
Den 23. september 
Koncertoptakt kl 16
Jubilæumskoncert kl 18
Musikhuset i Esbjerg. 
Uddrag af programmet spilles også den 2. oktober i Christianshavnskirken i København.
Læs mere her