Hånden på hjertet

Musiker og producent Mads Emil Nielsen lægger lyd til ’Med hånden på hjertet’, som du kan opleve på Aaben Dans' scene i Roskilde fra den 16. til den 29. september. Mørket er omdrejningspunktet for danseforestillingen, og det gør lydsiden særligt intens.

Af Marie Blachmann og Sif Hellerup Madsen

Når du som tilskuer til Med hånden på hjertet træder ind på Aaben Dans' scene i Roskilde, venter der en særlig intens lydoplevelse. Forestillingen foregår i mørke - med pletter af lys - og lydsiden, som er skabt af den elektroniske musiker og producent Mads Emil Nielsen, udnytter mørket for at få os til at spidse ører: 

»Ens ører er fire gange så store, når der ikke er lys på. Ting virker meget voldsomme pludselig. […] Man kan virkelig arbejde med små detaljer, små teksturer og ting, der udvikler sig meget langsomt – holde fast i ting i længere tid”, fortæller Mads Emil Nielsen. F.eks. afkoder øret meget hurtigere reallyde og sætter billeder på, når der ikke er noget at se. Mørket giver desuden kroppen ro, så man kan lytte ekstra opmærksomt.

På jagt efter en særlig lyd

Siden Mads Emil Nielsen fik til opgave at skabe lyduniverset til Aaben Dans' kommende forestilling har han ledt efter, undersøgt og indsamlet lyde i bl.a. Danmarks Radio og BBC's arkiver, på gamle vinyler med en helt særlig lydæstetik og i optagelser af tog fra Fransk Radio i 60erne og 70erne. Ud fra en række stikord som f.eks. 'byens lyde', 'transportmidler' og 'ting der knækker sammen' har han opbygget et lydarkiv og suppleret det med sin egen lydproduktion fra synthesizers samt analoge tone- og støjgeneratorer.

Mads Emil Nielsens lydside er skabt til både at udfordre og understøtte forestillingens grundstemning, som allerede er sat af rummet, dansen, lysdesignet, historien og publikum og bidrager på den måde som med en afgørende stemningsmarkør.

Mørket er et billede på vores tid

Med hånden på hjertet handler om, hvordan mørket kan være et billede på vores tid. Her forsøger vi at navigere i et grænseløst rum, hvor tidligere tiders pejlemærker ikke længere gælder og hvor lande forsvinder, nationale grænser nedbrydes og forstærkes, økonomiske og sociale strukturer forskydes, værdier skrider og mennesker flytter sig. Men i den dramatiske lyd- og danseforestilling er mørket også velgørende, fordi lyd, billeder og ord toner frem, viskes ud af mørket og genopstår i nye sammenhænge - ligesom fordomme forsvinder i mørket. Hånden på hjertet inviterer os til at finde nye svar på vores tids store spørgsmål.

Mads Emil Nielsen

Mads Emil Nielsen er en elektronisk musiker og producent med base i København. Han har gennem de senere år fokuseret på soloprojekter og startede i 2014 eget label og egen kunstneriske platform: arbitrary, hvorpå han har udgivet FRAMEWORK, et reissue af PM016 og Percussion Loops. Han har optrådt på Wundergrund Festival og som support for den danske trio Future 3, samt bidraget til teaterforestillinger, filmproduktioner og udstillinger i USA og Europa, bl.a. Notations 21 Project.

Med hånden på hjertet
Aaben Dans & Mads Emil Nielsen
Den 16.-29. september 2017
Scenen i Laboratoriet, Rabalderstræde 10, 4000 Roskilde
Læs mere her.

-----------

Foto øverst: Mads Emil Nielsen, fotograf: Hanne Budtz-Jørgensen