Human Nature byder på teater for ørerne

Den 7. september har Human Nature verdenspremiere. Glæd dig til et audiovisuelt scenekunstprojekt, som gentænker teaterforestillingen med live-streaming på tværs af landet og 3D-lyd skabt af komponist Kristian Hverring. Forestillingen, der handler om menneskets forhold til naturen, har premiere på Teater Katapult i Aarhus og er en del af Aarhus 2017.

Af Sif Hellerup Madsen

Teater Katapult præsenterer med Human Nature sit største projekt til dato - et audiovisuelt scenekunstprojekt, der handler om fremmedgørelsen mellem mennesket og naturen. Handlingen udspiller sig i et parforhold, men zoomer ud og giver et kunstnerisk og eftertænksomt bud på, hvorfor verden er præget af store klimamæssige kriser. Forestillingen er udviklet af den Reumertpræmierede dramatiker Line Mørkeby og instruktør Petra Berg Holbek, og du kan opleve Nukâka Coster-Waldau, Lisbeth Sonne Andersen og Robert Reinhold i de tre forskellige roller.

3D-lyd nedbryder afstanden til scenen

Human Nature gør brug af binaural lyd - populært kaldet 3D-lyd - skabt af komponist og lyddesigner Kristian Hverring. Publikum får således hovedtelefoner på under hele forestillingen og oplever et lydspor, der blander skuespillernes stemmer med præindspillet lyd og den binaurale lyd, der bliver formidlet live fra specialmikrofoner på scenen. Resultatet er en helt særlig 3D-fornemmelse, som trækker publikum ind i hovedet på skuespillerne og naturen helt ind i hovedet på publikum. 

Kristian Hverring fortæller om projektet:

Lydsiden til Human Nature spiller sammen med en omfattende scenografi. En buet trækonstruktion fyldt med ni ton sand fylder rummet ud fra gulv til loft og fungerer samtidig som lærred for forestillingens visuals.

Manden, der boede i et skab

I tilknytning til Human Nature, har Teater Katapult produceret et site-specific lydværk i Struer, som kan opleves uafhængigt af forestillingen. Værket er en såkaldt 'AudioMove' - en app, der ved hjælp af lydoptagelser og gps-teknologi fortæller historien om Æ Skawmand. 'Skawmanden' er en historisk karakter, som kom til Oddesund nær Struer i 1914 med et klædeskab, som han boede i til sine dages ende. Væbnet med mobiltelefon og hørebøffer kan du gå i Skawmandens fodspor på en særlig 3D-lydvandring, hvor du selv bliver hovedperson i fortællingen.

Æ Skawmand bliver omtalt i Human Nature, og dermed har publikum mulighed får at åbne for endnu en dimension i forestillingen, hvis de tager turen forbi Struer. Forbindelsen til Struer understreges ved, at udvalgte Human Nature-forestillinger i løbet af spilleperioden bliver livestreamet til biografen Apollon i Struer. Æ Skawmand blev lanceret den 8. juni i forbindelse med lydkunstfestivallen Struer Tracks.

Human Nature er Teater Katapults bidrag til kulturhovedstadsåret Aarhus 2017 og spiller fra den 7. til den 29. september i Aarhus. Forestillingen kommer også til København fra den 6. til 13. oktober på Teater Grob.

-----------

Human Nature. Verdenspremiere.
Den 7. til 29. september på Teater Katapult i Aarhus 
Den 6. til 13. oktober på Teater Grob i København
Læs mere her.

Foto øverst: pressefoto, Human Nature, Teater Katapult.