Juleoratorium anno 2017

Oplev komponist Thomas Agerfeldt Olesens Juleoratorium anno 2017 i musikalsk dialog med Bachs store klassiker. Værket, der har været flere år undervejs, bliver uropført af Århus Sinfonietta, Ars Nova Copenhagen, Concert Clemens og Det Jyske Musikkonservatorium og kan opleves i tre forskellige byer.

Af Marie Blachmann

Komponisten Thomas Agerfeldt Olesen er en karakteristisk profil inden for ny kompositionsmusik i Danmark. I sit nye værk tager han udgangspunkt i en af julens store musikalske klassikere.

Et Dogme-oratorium

Agerfeldt Olesen har hentet sin inspiration i den tyske komponist Johan Sebastian Bachs Juleoratorium, skrevet til tekster af digteren Picander i 1734, og fortæller selv om værket:

”Mit stykke bliver en slags ’dogme-oratorium’, hvor et dogme er at følge den samme tekst som Bach har fulgt, både hvad angår evangeliet og Picanders poesi. Et andet dogme: Bachs Juleoratorium er afdækningen af et væsen, der lever og ånder gennem musik. Ved at være nær ved det væsen gennem hele kompositionsprocessen vil jeg forsøge at finde det igen. Det er en anden tid, andre toner, en frihed til at bryde med alle regler, f.eks. at hente en anden tekst end den originale ind og bryde med dogmet om originaltekst. Hvis spørgsmålet er Bachs Juleoratorium fra 1734, hvad er så mit svar i 2017?"

Musikken taler til et savn i tiden

Om valget af Bachs Juleoratorium fortæller Agerfeldt Olesen: ”Min opgave udgår fra Bachs Juleoratorium, men stykket er ikke tænkt som en kunstnerisk eller æstetisk antitese, skønt det ville have været den mere indlysende vej for en komponist i 2017. Det tager udgangspunkt i min egen oplevelse af Bachs værk som fuldstændig nødvendigt, som noget, der taler til et savn i tiden”.

Thomas Agerfeldt Olesen

Med både barndom og baggrund i Aarhus præsenteres Agerfeldt Olesens musik i dag på verdens klassiske musikscener. I 2014 turnerede Den Danske Strygekvartet i USA med musik af komponisten. I September 2017 kunne man høre Agerfeldt Olesens cellokoncert uropført af den tysk-franske cellist Nicolas Altstaedt i Aarhus og senere i Duisburg. Den 9. november i år blev cellokoncerten opført af DR Symfoniorkestret i Koncerthuset.

Århus Sinfonietta har tidligere arbejdet sammen med Agerfeldt Olesen. Dels omkring CD’en Tonkraftwerk som blev nomineret til P2 prisen i 2004, dels stykket Liebesbriefe fra 2010, der i år blev gentaget på SUSÅ Festivalen med den tyske sanger Jenny Thiele som solist.

Thomas Agerfeldt Olesen Juleoratorium (uropførelse)
9.december 2017 kl.15.00  Skt. Lukas Kirke,  Sankt Lucas Kirkeplads 1, 8000 Aarhus C, Køb Billet 
10.december 2017 kl.16.00  Skt. Mortens Kirke,  Vester Kirkestræde 7, 8900 Randers C, Køb Billet ved indgangen
11.december 2017 kl. 20.00  Holmens Kirke,  Holmens Kanal 21, 1060 København K, Køb Billet
Facebook-event.