Karl Aage Rasmussen fylder 70 og hyldes til festkoncert

Oplev komponist Karl Aage Rasmussens sprudlende værker opført af Athelas Sinfonietta Copenhagen i forbindelse med hans 70 års fødselsdag. Dagens store overraskelse er Rasmussens tidligere elever, komponisterne John Frandsen, Svend Hvidtfelt Nielsen, Simon Steen Andersen og Anders Brødsgaard, som uropfører ’gavemusik’ til fødselaren. Det sker den 15. oktober på Johan Borups Højskole i København.

Af Marie Blachmann og Sif Hellerup Madsen

Fødselaren Karl Aage Rasmussen har i sin karriere som prisbelønnet komponist, underviser og forfatter bidraget til udviklingen af dansk musik og kultur. Han har gennemgået flere faser i sin kompositoriske karriere, men ofte har han videreført en gammel praksis med at skrive ovenpå eksisterende værker. Senest har han rekomponeret Vivaldis 4 årstider til Concerto Copenhagen, færdiggjort en ufuldendt opera af Schubert og rekonstrueret en klavertrio af Niels W. Gade.

En personlig hyldest fra Athelas

Athelas Sinfonietta Copenhagen er et af de førende ensembler i Danmark inden for ny kompositionsmusik. Ensemblet har en nær relation til Karl Aage Rasmussen og har betydelig erfaring med hans musik, da han har siddet i deres bestyrelse, og da de har spillet værker af ham hele deres eksistens. De fejrer derfor hans 70-års fødselsdag med en enestående festkoncert.

Fødselarens egne værker fra forskellige tider

På den store fejringsdag opfører Athelas Sinfonietta hele tre af Karl Aage Rasmussens værker Webs in a stolen dream (1996), Movements on a moving line (1987) og det store hovedværk Sinking Through the Dream Mirror (1993), som på dansk hedder Synkende gennem drømmespejlet. Anne Søe, Athelas Sinfoniettas koncertmester er solist i sidstnævnte værk, som blev bestilt af Aarhus Sinfonietta i 1991.

Karl Aage Rasmussen siger selv om Synkende gennem drømmespejlet: "…'drømmespejlet' er noget jeg faktisk har drømt - et spejl i et spejl - et spejlbillede af noget, der ikke findes. Rent teknisk er der tale om en melodi som - identisk med sig selv i uendeligt mange tempi - igen og igen synker, først i et styrtdyk, og så stadigt langsommere, indtil den opløses i 'spejlet'. Det foregår på forskellige måder i hele værket, i sidste sats dog 'under spejlet', som en særlig lethed lige før opløsningen. ”

Gavemusik og musikalske hilsner fra tidligere elever

Fire af Karl Aages tidligere elever komponisterne John Frandsen, Svend Hvidtfelt Nielsen, Simon Steen Andersen og Anders Brødsgaard har til koncerten skrevet en lille hilsen til Karl Aage Rasmussen og viser på hver deres måde hvilken bredde, der har været i hans undervisning. Disse fire stykker 'gavemusik' skriver sig ind i en tradition, hvor komponister har skrevet hilsener til hinanden og på samme tid skriver både som sig selv og som fødselaren.

Bidraget til kulturen i mere end 40 år

Karl Aage Rasmussen har i over 40 år bidraget til udviklingen af dansk musik og dansk kultur, både som komponist af en række markante værker, som underviser for nye generationer af komponister, som kulturel meningsdanner, som formidler og som forfatter af bøger om musik. Bøgerne har titler som Kan man høre tiden?, Har verden en klang, og så har han skrevet komponistbiografier, blandt andre en om Robert Schumann med titlen Forrykt.

Athelas Sinfonietta Copenhagen

Siden begyndelsen i 1990 har ensemblet uropført og bestilt en lang række værker og har desuden spillet en lang række af det 20. århundredes klassikere. Athelas Sinfonietta samarbejder med solister, dirigenter og ensembler fra ind- og udlandet, turnerer i udlandet, spiller på festivaler og ved operaforestillinger. Hvert år er Athelas desuden 'ensemble in residence' på KLANG - Copenhagen Avantgarde Music Festival.

Søndag d. 15. oktober kl. 16.00
Johan Borups Højskole
Billetter: 100kr, studerende: 50kr
Billet købes i forsalg her eller i døren

Program:
Karl Aage Rasmussen (f. 1947): Webs in a stolen dream (1996)
Karl Aage Rasmussen (f. 1947): Movements on a moving line (1987)
Karl Aage Rasmussen (f. 1947): Sinking Through the Dream Mirror (1993)
John Frandsen  (f. 1956): Biglietto d'auguri (2017 - urpremiere)
Svend Hvidtfelt Nielsen (f. 1958): I dag er det ikke (2017 - urpremiere)
Anders Brødsgård (f. 1955): Scherzofragmente (2017 - urpremiere)
Simon Steen-Andersen (f. 1976): uden titel (2017 - urpremiere)
Athelas Sinfonietta & Giordano Bellincampi, Solist Anne Søe
John Frandsen, Svend Hvidtfelt Nielsen, Anders Brødsgård og Simon Steen-Andersen

 

-------

Foto øverst: Pressebillede af Karl Aage Rasmussen

Gem