Spektakulær Europapremiere kommer til København

Den 4. november rejser en kæmpe konstruktion sig omkring et flygel på Statens Museum for Kunst. 88 pianister skal ramme hver sin tangent på samme tid under ledelse af japanske Keiji Haino, der har brugt 40 år på at forberede 'Miracle' - et spektakulært svar på den verdenskendte komponist John Cages værk 4'33". Kom til Europa-premiere på en performance-koncert, som bringer et mirakel med sig, hvis eksperimentet lykkes

Af Agnete Seerup

Hvad sker der, når 88 pianister samles om et flygel på kun 120 centimeter? Med alt hvad det indebærer af skubben og masen, suk og pust? Vil det lykkes de 88 pianister at ramme een tangent med een finger på præcis samme tidspunkt? Find ud af det den 4. november, når Keiji Haino bringer sit ultra-konceptuelle værk Miracle til Europa for første gang. Værket blev opført i Tokyo for første gang i samme sal, som Cage uropførte anden del af sit værk 4'33" i 1962.

Koncerten præsenteres af G((o))ng Tomorrow Festival, Jazzhouse, SMK/Statens Museum for Kunst og Sound Live Tokyo. Miracle er komponeret og dirigeret af Haino selv, og du kan opleve det på SMK lørdag den 4. november kl. 19.00. Premieren er både en del af årets G((o))ng Tomorrow Festival og Opposite 2017 - et musikalsk udvekslingsprogram mellem Japan og Danmark.

Et spektakulært svar på John Cages 4'33"

Miracle er Keiji Hainos spektakulære kommentar til komponisten John Cages kendte værk 4'33" fra 1952: Her sidder pianisten helt stille i 4 minutter og 33 sekunder og tvinger publikum til at lytte til lydene omkring sig. Idéen var at frigøre lyden fra den klassiske musiks konventioner: Alt skulle i princippet kunne være musik. Efterfølgende skrev Cage anden del af 4'33", som han kaldte 0'00". Her bad han musikerne om følgende: "perform a disciplined action with maximum amplification (no feedback)".

Som et svar på Cages værk beder Haino sine musikere om at foretage en ekstremt disciplineret handling ved flygelet: Kan 88 pianister ramme 88 tangenter på samme tid? Samtidig vender han første del af Cages 4'33" på hovedet: Hos Cage rører pianisten ikke en eneste tangent. Hos Haino skal der fingre på ALLE tangenterne!


Foto af Hideto Maezawa.

50% sandsynlighed for, at Miracle lykkes

Akademiker og professionel truckfører, Noriyuki Kiguchi, har skabt tegningerne til Hainos Miracle. Han har gjort sit bedste for at skabe en sikker og holdbar konstruktion. Alligevel er der ifølge hans beregninger kun 50 % sandsynlighed for, at opførelsen af Miracle lykkes.

Musik, der skriver historie

John Cages 4'33" var i sin tid et banebrydende værk, der løsrev fremførelsen af musikken fra komponistens og musikerens intentioner. Nu kunne alle lyde tælle med som musik: stilheden i koncertsalen, din hosten eller sidemandens knitren med programmet. Musikken blev tilført alle lyde i verden og fik et nyt element af uforudsigelighed. Med 0′00″ forsøgte Cage endog at fjerne tidsangivelsen i kompositionen ved blot at fortælle musikeren, at hun skulle udføre en disciplineret handling, men ikke hvilken eller hvor længe. Musikkens mulighedsrum var nu intet mindre end uendeligt!

Den japanske undergrundsscenes uundgåelige ikon

I mere end 40 år har Keiji Haino været en uungåelig del af den japanske undergrundsscene med sin provokerende og attraktive rock, noise, drone, perkussion og bemærkelsesværdige fremtoning. Solbriller, sort tøj, langt hår er en fast del af fænomentet Keiji Hainos uniform.

“He's a legend, a true original.”  skrev New York Times.

Haino er født i 1952 i Ciba, Japan. Han var oprindeligt fast besluttet på at gøre karriere indenfor teaterverdenen, men et møde med The Doors drejede ham i retning af musikken. Han begyndte at udforske en bred vifte af musikalske udtryksformer; tidlige blueskunstnere, europæisk middelaldermusik og pop fra hele verden. I 1970 blev han sanger i gruppen Lost Aaraaf, som er opkaldt efter Edgar Allan Poes digt. I mellemtiden begyndte han at indspille musik derhjemme og lærte sig selv at spille guitar og trommer. I 1978 grundlagde han bandet Fushitsusha, som har været toneangivende indenfor hård rock. Siden 1988 har Haino været aktiv på den internationale scene i en lang række konstellationer, både solo og som en del af Fushitsusha, Nijiumu, Aihiyo, Seijaku, Vajra, Sanhedrin, Nazoranai eller Hardy Soul. Haino er en ekstrem performer med en unik teknik, en grænseløs guitarist og perkussionist, der bevæger sig uden besvær på diverse vind- og strengeinstrumenter - og ikke mindst drejeliren. Hans lyd er helt personlig og uden sammenligning. Han har mere end 170 udgivelser bag sig og har optrådt mere end 1.500 gange med en lang række kunstnere.

G((o))ng Tomorrow er en årlig festival i København

G((o))ng Tomorrow er en årligt tilbagevendende festival i København for ny, eksperimenterende musik og lydkunst på tværs af genrer og i mødet med andre kunstarter. I år finder festivalen sted fra 3. - 11. november, hvor fremsynede kunstnere fra Danmark og udlandet præsenterer den sidste nye eksperimenterende musik og lydkunst i mødet med andre kunstformer på forskellige venues i hele København. G((o))ng Tomorrow arrangeres af SNYK - genreorganisationen for ny, eksperimenterende musik og lydkunst. Læs mere

Keiji Haino: Miracle
4. november 2017 kl. 19.00
SMK/Statens Museum for Kunst
Billetter 150 dkr. + gebyr
Studerende 80 dkr. + gebyr

Læs mere

Køb billet.

---------

Foto øverst af Hideto Maezawa.