Lyt til Aarhus blandt syngende træer

Den schweiziske komponist Andres Bosshards værk SonicArk indkapsler lyden af Aarhus. I weekenden har du en enestående mulighed for at opleve Bosshards kompositioner live i The Ear of the Future Festivalens lydhave som en del af Aarhus 2017.

Af Sif Hellerup Madsen

Som vinder af den internationale komponistkonkurrence udskrevet af Aarhus 2017 fik den schweiziske komponist Andres Bosshard opgaven at skabe SonicArk - en række installationer langs åen, som tilsammen skaber et poetisk, auditivt billede af Aarhus. 

Bosshard har gennem to år i tæt samarbejde med Aarhus' borgere undersøgt og lyttet til forskellige steder i byen for at indsamle lyde til værkerne. Det er blandt andet blevet til lydoptagelser guidet af blinde - gamle menneskers minder og spontane historier - børns optagelser på scenen til en symfonisk koncert - og meget andet.

Under festivalen The Ear of the Future den 11. til den 13. august bliver SonicArk mixet og bearbejdet i en række koncerter og performances, som på ny lader os lytte til den aarhusianske summen, mumlen, snakken og hvisken.

Festivalen finder sted i smukke omgivelser i Aarhus Universitetspark Amfiscene. 16 kæmpe egetræer med små højttalere i grenene omkranser scenen og danner en unik lydhave, hvor live-koncerterne vil blande sig med lyden af vinden og ekkoet fra amfiteatret.   

Aarhus Pigekor synger med ørene

Udover SonicArk, som fungerer som festivalens lydside, kan du fredag og lørdag aften høre Aarhus Pigekor opføre et nyt værk af lydkunstner Jacob Kirkegaard. Det hedder Earchestra for Voices og er baseret på spontane toner genereret af korpigernes egne ører og optaget af Kirkegaard.

Sanger og komponist Katinka Fogh Vindelev har fortolket tonerne i et arrangement for stemmer. Earchestra for Voices er en videreførelse af Kirkegaards tidligere korværk fra Oxford, men med større tonekompleksitet. Under koncerterne vil Bosshard og Kirkegaard distribuere korets stemmer ud i et multikanalssystem med højttalere i de omkringliggende træer.

Warm-up med lydvandring

Festivalgængere kan fredag og lørdag kl 12 og kl 15 varme op til festivalen med eksklusive lydvandringer. Andres Bosshard og urbanist Trond Maag fører an på en sansemættet rute rundt i Aarhus’ lyde. Det er gratis at deltage. Læs mere her.

--------------------------------------------------

Andres Bosshard (f. 1955) bor og arbejder i Zürich i Schweiz. Han er uddannet kunstmaler og begyndte tidligt at arbejde med eksperimenterende musik og teater. Han har udviklet roterende lydobjekter, interaktiv computermusik, programmer og lydinstallationer. Blandt andre Sound Tower ved Expo.02 ved Bieler-søen i Schweiz.

Jacob Kirkegaard (f. 1975): dansk kunstner og komponist. Kilderne til Kirkegaards værkpraksis findes i akustiske fænomener, som oftest enten er uhørlige eller overhørte for det menneskelige øre. Jacob har bl.a. udstillet på MoMA NYC, Mori Art Museum Tokyo, Louisiana i Humlebæk og senest ARoS i Aarhus med soloudstillingen Alt & Intet. 

----------------------------------------------------

The Ear of the Future - A Three Day Outdoor Sound Festival
11. til den 13. august.
Amfiscenen i Aarhus Universitetspark,
Victor Albecks Vej 1, 8000 Aarhus C.
Der er gratis adgang til festivalen.
Læs mere om festivalen her.
Læs mere om festivalens lydvandringer her.
Og læs om SonicArk projektet her.

Foto øverst, pressefoto SonicArk.