Mød legenden Philip Glass i Aarhus

Den verdenskendte 80-årige komponist Philip Glass bliver omdrejningspunktet for en storslået række af begivenheder, når han gæster Aarhus i november. Oplev både Glass’ solostykker, mesterværket 'The Complete Piano Etudes' samt verdenspremieren på et helt nyt værk dedikeret til Aarhus by - opført af Glass selv og udvalgte gæstepianister. Koncerterne er en del af Aarhus2017.

Af Marie Blachmann og Sif Hellerup Madsen 

Philip Glass er en af de mest succesrige og omtalte komponister inden for ny musik og bevæger sig inden for moderne klassisk og minimalistisk musik. Han skabte sit eget ensemble i 1968, det legendariske Philip Glass Ensemble, der adskilte sig fra andre kammerensembler ved brug af elektrisk forstærkning. Og han har skrevet flere operaer, symfonier, teater- og filmmusik samt instrumentalmusik. 

Nyt værk dedikeret til Aarhus

Når den 80 årige Philip Glass gæster Musikhuset i Aarhus lørdag d. 18. november, er det med en eksklusiv koncert, der byder på flere af hans kompositioner for solo-klaver. Værkerne bliver spillet af Glass selv samt gæstepianisterne Anton Batagov, Aaron Diehl og Maki Namekawa. Koncerten afsluttes med verdenspremieren på Glass’ nye værk Distant Figure, Passacaglia For Piano, der er komponeret særligt til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Stykket er skrevet til den russiske pianist Anton Batagov, som fremfører værket på aftenen.

Musikhistorisk mesterværk 

Dagen efter, søndag d. 19. november opføres hele samlingen af The Complete Piano Etudes af Phillip Glass som ét program. Samlingen er et mesterværk i moderne musikhistorie og anerkendt for dets musikalske intimitet og kompleksitet. Rent historisk er 16 af etuderne komponeret i 1990’erne, efter et årtis pause blev de sidste fire etuder skrevet på bestilling i anledning af Glass’ 75 års fødselsdag i 2013. De øvrige pianister til koncerten er russiske Anton Batagov, amerikanske Aaron Diehl, japanske Maki Namekawa og danske Tanja Zapolski.

Tanja Zapolski udlever klaverdrøm

Når Phillip Glass' samlede piano etuder opføres i Aarhus den 19. november er danske Tanja Zapolski blandt de fire udvalgte, som fortolker værket. Danske Tanja Zapolski spiller Etudes #5 og #6 i første halvdel af koncerten og Etude #11 og #12 i anden halvdel. Bag det ukrainske navn gemmer sig en ung stjerne på den klassiske musikhimmel. Tanja Zapolski er født i 1980, og som 15-årig kom hun ind på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. I en tidlig alder har hun gjort karriere som klassisk pianist og vundet en lang række priser og konkurrencer. Hun har arbejdet sammen med mange af verdens bedste dirigenter og musikere fra både den klassiske og rytmiske verden. Hendes musikalske interesse dækker over en bred spændvidde og hendes repertoire strækker sig fra den tidlige barokmusik til helt moderne kompositioner, elektronisk musik og performances.

”Philip Glass er en af mine absolutte favoritter blandt nulevende komponister. At spille hans musik til hans portrætkoncert, hvor han tilmed spiller med, er en drøm, der er gået i opfyldelse. En drøm, jeg ikke engang har turdet drømme!” udtaler Tanja Zapolski

DANCE til musik af Phillip Glass

Som optakt til koncerterne kan du opleve den amerikanske koreograf og danser Lucinda Child, som d. 15.-17. november gæster Musikhuset med mesterværket ’Dance’. Værket er fra 1979 med musik af Philip Glass og film af Sol LeWitt - og Lucinda Child medvirker iøvrigt selv

 Rebecca Matthews, administrerende direktør i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 skriver i en pressemeddelelse: ”Filmoptagelser fra Dance 1979 med kompagniets oprindelige dansere danner baggrund for forestillingen og vises i perfekt synkronisering med de aktuelle kompagnidansere på scenen. Det bliver historisk!"


Philip Glass '´Works for Piano'
Musikhuset Aarhus den 18. november 
Læs mere her.
Philip Glass 'The Complete Piano Etudes'
Musikhuset Aarhus den 19. november 
Læs mere her.
Lucinda Childs 'DANCE'
Musikhuset Aarhus den 15.-17. november
Læs mere her.

---------

Foto øverst: Philip Glass (c) Anonymous.