OpenDays bringer nyt til Nordjylland

Nordjyllands største festival for ny kompositionsmusik og lydkunst finder sted den 15. til 17. september i Aalborg. OpenDays spotter det nye indenfor de eksperimenterende genrer og uropfører hele 16 danske og internationale værker. Oplev værker af komponisterne Christian Skjødt og S.L.A.T.U.R. til søs, samt en række helt korte smagsprøver til 'Åben Scene'.

Af Sif Hellerup Madsen

Åbning med messingblæs og eksperimentende cello

Organisten Tina Christiansen og Den Danske Messingkvintet åbner festivalen med en dobbeltkoncert i Ansgars Kirke, dels med egne programmer, dels med uropførelsen af et nyt fællesværk af Bo Gunge. Herefter spiller den eksperimenterende svenske cellist Alexandra Hallén solokoncert i Utzon Centeret bl.a. med værker af Christian Winther Christensen og Jexper Holmen.

Lydkunst til søs

Senere på dagen stikker OpenDays til søs med en aftenkoncert på turistbåden m/s KYSTEN, der krydser rundt ved Aalborgs havnefront som et sælsomt klingende fartøj med lydkunst af Christian Skjødt og den islandske komponistgruppe S.L.A.T.U.R.

Skjødt vil uropføre Lymicum Mare, en ode til Limfjorden, hvor søkortet over fjorden danner den kompositoriske ramme. Og S.L.A.T.U.R. har skabt en en interaktiv multimedia-performance specielt til det gode skib Kysten, som vil gå i dialog med med bådens kurs ogbevægelser, kaptajnen og publikum.

Uropførelser fylder Aalborg

Festivalens anden dag byder bl.a. på klokkenist og organist Erik Kure, som giver koncert på gader og pladser i Aalborg med et transportabelt kirkeklokkespil og uropfører et værk af komponist Bo Andersen.

Om eftermiddagen kan man høre resultatet af et musikersamarbejde mellem fire musikere fra Athelas Sinfonietta Copenhagen og 10 MGK-studerende fra Aalborg Kulturskole, der tilsammen uropfører nye værker skrevet til projektet af komponist Kristian Rymkier

Aftenens program byder bl.a. på en stribe af uropførelser i Aalborg Kloster, hvor musikerne Anna Klett, Dean Delgiusto, Henriette Jensen, Mikkel Egelund og Olga Carlsen, spiller helt nye værker af Louis Aguirre, Eirik Moland, Peter Bruun, Benjamin de Murashkin og Niels Chr. Rasmussen.

Musikalske smagsprøver på 'Åben Scene'

Søndag formiddag har OpenDays premiere på Åben Scene – arrangement i den store Kedelhal i kulturhuset Nordkraft med en række af korte varierede musikbidrag. F.eks. en halv times slagtøjskoncert med percussionisten Matias Seibæk, der bl.a. uropfører et værk af Einar Kanding for slagtøj og elektronik. Ligesom komponist Morten Poulsen har premiere på lydværket LR - som udfordrer det personlige og sociale lytterum.

Festivalen rundes af med den svenske pianist Jonas Olsson i Utzon Centeret, hvor det hollanske Ensemble Black Pencil herefter står for en spektakulær afslutningskoncert med den utraditionelle instrumentsammensætning af blokfløjte, panfløjte, bratsch, accordion og percussion.

OpenDays
Den 15. til den 17. september
Forskellige venues i Aalborg
Læs mere her.

-----------

Foto øverst: Alexandra Hallén, pressefoto OpenDays.

 

Gem

Gem