The Overheards lydkunstrække er komplet

Den sidste af seks installationer i Aarhus 2017s storstilede lydkunstprojekt 'The Overheard' er åbnet. Du kan opleve værkerne så forskellige steder som i et vandtårn, en kalkmine, et krigsmonument, i en skov og en park i Midtjylland – eller du kan lytte til dem online og blande dem i dit helt eget realtime lydlandskab.

Af Sif Hellerup Madsen

The Overheard er skabt af de to komponister og lydkunstnere Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund med det formål at inspirere os til at lytte til vores omgivelser på nye måder og gentænke forholdet mellem musik, lyd og støj. Det er blevet til vidt forskellige stedsspecifikke lydinstallationer spredt ud over Midtjylland. Det seneste og sidste i rækken er kunstner Jonas R. Kirkegaards værk Tower Music i Horsens.

Klingende vandtårn

Tower Music åbnede den 9. august i Horsens Vandtårn. Værket er skabt specifikt til tårnets snoede trappeopgang ud fra et ønske om at lade publikum opleve det 104 år gamle vandtårns særprægede arkitektur på ny.

Tower Music består af 54 automatiserede spilledåser monteret på farvede akrylplader i trapperummet. Undervejs på turen op i det 22 meter høje tårn, vil man opleve et klingende og lettere uharmonisk lydlandskab, der forandrer sig efterhånden, som man stiger op samtidigt med, at lyset i rummet brydes og reflekteres i de farvede glas. Værket kan opleves indtil til den 24. september. Læs mere her.

4140 Voices bliver forlænget

Et andet af The Overheards værker er 4140 Voices af Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund. Værket skulle egentlig lukke ned den 1. september, men det har været så populært, at det netop er blevet offentliggjort, at 4140 Voices bliver forlænget og kan opleves til og med den 24. september.

Værket er skabt specifikt til den hvide rotunde i Mindeparken i Aarhus, hvor 4140 forskellige stemmer fremsiger navnene på de 4140 danske soldater, der faldt under 1. Verdenskrig. Soldaternes navne er indgraveret på mindemærkets væg, og højtaleropsætningen samt de særlige lydforhold i rotunden gør, at navnene hvirvles rundt omkring lytteren, som får mulighed til at forholde sig til dem på ny. Aarhus Stiftstidende har i øvrigt givet værket fem ud af seks hjerter, læs mere her.


Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund: 4140 Voices, pressefoto af Malte Riis

Skov-megafoner bliver permanente

I Silkeborg er tre store megafoner af træ placeret i skoven på Store Ø. De er skabt af den estiske kunstner Birgit Õigus, og når man sidder inde i dem, fungerer de som akustiske forstærkere af skovens lyde. Silkeborg Kommune har nu købt de store skulpturer, som en permanent installation i skoven. Megafonerne fungerer i øvrigt også som koncertscene, følg med hos The Overheard og Silkeborg Kommune.


Birgit Õigus: Forest Megaphones, pressefoto af Malte Riis.

Overhørte lyde online

Indtil du får tid til at tage turen rundt og besøge The Overheards installationer, kan du lytte med online. På The Overheards webside kan du streame lyd fra dem hver især og mixe dem, som du vil. Kig her

The Overheards lydinstallationer:

4140 Voices i Aarhus Mindepark af Marie Højlund og Morten Riis.
Forest Megaphones i Silkeborg af Birgit Õigus.
Gravitational Vibrations i Mønsted Kalkminer af Søren Lyngsø Knudsen. 
Wind and Water i Struer af Frode Gundorf Nielsen.
Tower Music i Horsens af Jonas R. Kirkegaard.
Stedsspecifikt værk af Zimoun - kunne
 opleves fra d.1. - 30. marts på Godsbanen i Aarhus.
Læs mere her.

-----------------------

Foto øverst: Jonas R. Kirkegaard: Tower Music, pressefoto af Malte Riis.