Spor New Music School får lov at fortsætte i 2018

Den ellers lukningstruede kompositionsskole SPOR New Music School er blevet tildelt et legat og har indgået et nyt samarbejde, som gør det muligt igen at invitere de mange interesserede børn og unge indenfor til næste år.

Af Agnete Seerup

SPOR festivalens populære kompositionsskole for børn i alderen 11-15 år er blevet tildelt et af Det Obelske Familiefonds efterårslegater. I kombination med et nyt partnerskab med Dansk Komponistforening betyder det, at skolen igen i 2018 kan slå dørene op under årets festival i maj måned og invitere børn og unge i hele Region Midtjylland til at komponere deres egen musik og opføre den for festivalens publikum.

SNMS har eksisteret siden 2015 med ambitionen om at give børn og unge fra alle egne af Region Midtjylland og alle sociale lag mulighed for at komponere og opføre deres egen musik. SNMS er udvalgt til at være en del af den Europæiske Kulturhovedstad Aarhus 2017, men da bevillingen ikke løb længere end til 2017, så det indtil for nylig ud til, at festivalen måtte lukke skolen.

En vigtig brik for fremtidens musikliv

Undervisningen på SNMS varetages af professionelle ensembler og komponister og spiller en vigtig rolle for udviklingen af fremtidens musikliv.

- Det er brændende nødvendigt for dansk musikliv, at vi bevarer SPOR festivalens kompositionsskole. SPOR New Music School er helt enestående; den er ikke kun til kæmpe glæde for børnene nu og her, men med til at sikre, at vi får ny musik på fremtidens repertoirer. Det er jo her de kommende store danske komponister vil opdage, at det overhovedet er en mulighed at skrive al den fantastiske musik, de har i sig. Efterspørgslen efter skolen er desuden enormt stor - eleverne strømmer jo til! Bent Sørensen, formand for Dansk Komponistforening.

Sidste år udvidede SPOR New Music School grundet den store interesse antallet af samarbejdspartnere med både det svenske musikkonservatorium, Musikhögskolan i Malmø og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København (DKDM).

Siden 2015 er et kreativt kuld SNMS-elever hvert år blevet undervist af professionelle musikere, komponister samt studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, under ledelse og kyndig vejledning af komponisten Østen Mikal Ore. I 2017 blev samarbejdet udvidet til også at omfatte musikskolerne i Randers, Silkeborg og Skanderborg samt talentfulde konservatoriestuderende fra DKDM i København og Musikhögskolan i Malmø.

Læs mere om SPOR New Music School og aktiviteterne i 2017 her, og mere om Det Obelske Familiefond her.

SPOR New Music School 2016, video af Ida Bach Jensen.

'Elever fra SPOR New Music School spillede til Aarhus 2017's åbningsceremoni'. Læs SNYKs artikel her.

SPOR afslører e-guitar excentrikere til næste års festival

SPOR festival har allerede offentliggjort, at de fire e-guitar-excentrikere i form af Zwerm bliver første navn på plakaten for SPOR2018. De fire udforsker idéen om akusmatisk musik og den rene lytning i en græsensøgende koncert-setting under navnet Our Ears Felt Like Canyons. Koncerten består af tre forskellige værker, komponeret specielt til denne setting af britiske Joanna Bailie, tyske Alexander Schubert og amerikanske Christopher Trapani. Læs mere om Zwerms koncert-installation og de tre komponister her.

SPOR festival vender tilbage i Aarhus d. 3. - 6. maj 2018 med et kæmpe eksperimenterende potpourri af installationskunstmusikteaterelektronisk musik og ny kompositionsmusik

Læs mere om SPOR festivalen her.