Unge eksperimenterende talenter modtager støtte

Otte unge danske musiktalenter har fået tildelt økonomisk hjælp til et internationalt gennembrud fra Statens Kunstfonds pulje ’Den Unge Elite’. Det eksperimenterende musikfelt er stærkt repræsenteret med bl.a. Ying-Hsueh Chen, We Like We, Jeppe Zeeberg og Frederik Rolin - de førstnævnte navne kan opleves på dette års G(o))ng Tomorrow Festival til november.

Af Sif Hellerup Madsen

Statens Kunstfonds pulje Den Unge Elite støtter de bedste nye danske musiknavne med at bryde igennem internationalt bl.a. med tilskud til for eksempel markedsføringstiltag og rejseudgifter. 40 kunstnere ansøgte i foråret om at modtage støtte fra puljen, og nu er otte musikere blevet udvalgt til at modtage mellem 200.000 og 400.000 kr.

Visionært slagtøj, ny opera og klangkollektiv

Indenfor det eksperimenterende musikfelt er bl.a. den visionære slagtøjsspiller Ying-Hsueh Chen blevet udvalgt. Chen arbejder i feltet mellem traditionel musik og ny kompositionsmusik. I efteråret har hun bl.a. spillet til koncertrækken Ancestral Modernism Tri(o)logy, som forenede slagtøjsspillere med baggrund i koreansk shaman musik, fri impro og ny kompositionsmusik med målet om at opløse tid og sted. Chen er en aktiv kunstner, som man i år bl.a. har kunnet opleve på Badesøen Festival, SPOR festival og endda som medvirkende i den kritikerroste opera Silent Zone.

Operasanger Frederik Rolin er ligeledes blevet udvalgt af Statens Kunstfond. Rolin er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har ambitioner om at ville forny opera som genre og at føre de yngre generationer ind i operaens univers. Frederik Rolin modtog i 2016 talentprisen fra Léonie Sonnings Musikfond.

Den prisbelønnede pianist og komponist Jeppe Zeeberg er også blandt modtagerne af midler fra Den Unge Elite. Zeebergs stil er dybt personlig og trækker på et genremix af bl.a. jazz og fri improvisation. Det amerikanske magasin AllAboutJazz gav hans musik følgende ord med på vejen: “A beautiful, convincing proposal for how modern jazz or contemporary music may sound.”

Det alternative performance- og lydkollektiv We Like We har også modtaget støtte fra puljen. We Like We består af de fire klassiske musikere Katrine Grarup Elbo, Josefine Opsahl, Sara Nigard Rosendal og Katinka Fogh Vindelev. Sammen udforsker de en kollektiv skabt og umiddelbar lyd, der trækker på deres klassiske baggrund, men i ligeså høj grad går egne veje i forsøget på at skubbe til traditionel genreopfattelse - og ikke mindst sangskrivning.

Oplev de unge talenter på G((o))ng Tomorrow Festival

På dette års G((o))ng Tomorrow - festival for ny, eksperimenterende musik og lydkunst kan du i København opleve hele tre af de talenter, som har fået tilddelt midler fra Den Unge EliteWe like We optræder den 4. november sammen med lydkunstner Jacob Kirkegaard med Time is Local - et 12-timers lydprojekt på Thorvaldsens Museum. Ying-Hsueh Chen performer solo den 7. november på Lille Vega. Og samme aften kan du opleve Bisse, som også er en del af 'Den Unge Elite' sammen med det japanske undergrundsmusikikon Keiji Haino. Læs mere om G((o))ng Tomorrow Festival her.

Den Unge Elite løber over en to-årige periode. Se alle støttemodtagerne for 2017 her 

---------------------

Foto øverst: Ying-Hsueh Chen. Fotograf: Angelisa Scalera.